Nieuwsitems

Groepsdruk op school: samen de code kraken

Een lach. Een zwaai. Een groet of een praatje. Wie het Lorentz binnenstapt, weet zich gezien door Yuri Römer. Vroeger gepest, nu stevig in z’n schoenen. Als geen ander herkent de veiligheidscoördinator groepsdruk onder pubers. Hoe ga je daarmee om op school? Een gesprek in de Week Tegen Pesten.  
 

Meer lezen

Van schoolrapport naar portfolio

Cijfers zeggen niet alles. Daarom voerden leerlingen van Het Westeraam en het Maarten van Rossem afgelopen week persoonlijke startgesprekken met hun mentor. Ook ontvangen zij een portfolio; hierin komen al hun resultaten, doelen, vaardigheden en behoeften samen. De opmaat naar gepersonaliseerd leren, gefinancierd vanuit het NPO.
 

Meer lezen

Symbion-leerling Bento op weg naar zijn droombaan bij de Makro

Vakkenvuller bij de Makro, dát is de droombaan van de 16-jarige Bento Winants uit Westervoort. Al wat rest is het halen van een heftruckrijbewijs én zijn diploma. 

Meer lezen

Welkom! Fijn schooljaar!

Deze week gaan onze scholen weer van start. Fijn om iedereen weer terug te zien! Een speciaal welkom aan alle nieuwe leerlingen en collega’s. Veel plezier en succes komend schooljaar!

Formatief evalueren: kijkje in ’t hoofd van de leerling

Ze omschrijft zichzelf als iemand die graag van alles uitprobeert in het onderwijs. Geen van haar lessen Frans is dan ook hetzelfde. Als projectleider formatief evalueren binnen het Beekdal Lyceum is ze helemaal in haar element. Vol enthousiasme deelt ze haar kennis en geeft ze praktische tips!
 

Meer lezen

Leerlingen 't Venster maken reportage over Klarendal

Dertien leerlingen van VMBO-school ‘t Venster hebben een reportage gemaakt in de wijk van de school, Klarendal in Arnhem. In de reportage vertellen bewoners openhartig over het leven in de wijk. 

Meer lezen

Over oranje loper als olympiër naar de diplomauitreiking

Leerlingen van Lyceum Elst voelden zich maandag en dinsdag even olympische sporters toen zij op school hun diploma uitgereikt kregen. Want behalve het felbegeerde document kregen de leerlingen ook een ‘OLEmpische’ medaille omgehangen. 

Meer lezen

Dubbelinterview: the legacy of ‘de Maartens’

Ze hebben dezelfde voornaam. Hun loopbaan kent de nodige parallellen. En ze zwaaien gelijktijdig af. Hoe kijken Maarten Delen en Maarten van de Louw terug op hun tijd in het onderwijs? En met welke wijze raad laten ze ons achter?
 

Meer lezen

Rijn IJssel en Quadraam starten gezamenlijke praktijkleerroute

Rijn IJssel en Quadraam slaan de handen ineen. Studenten van de mbo-opleiding Onderwijsassistent volgen vanaf komend schooljaar een praktijkleerroute op de middelbare scholen van Quadraam. Dat is gisteren op Lyceum Elst officieel vastgelegd met een intentieverklaring.    

Meer lezen

De 100-dagen-ervaring van: Ben Tutert

Hij heeft zo’n beetje elke denkbare opleidingssoort gevolgd. Die ervaring bepaalt voor een groot deel zijn uitgesproken kijk op het (beroeps)onderwijs. Welke rol ziet Ben Tutert voor het vmbo? En hoe draagt hij hier aan bij als nieuwe afdelingsleider bovenbouw op het Maarten van Rossem?

Meer lezen

Je aandacht trainen: van pup tot trouwe hond

Toen Mark Griffioen tegen een burn-out aanliep, kwam mindfulness op zijn pad. Vanaf die tijd ziet zijn leven er anders uit. Als docent bewegingsonderwijs, mindful trainer en studiecoach helpt hij leerlingen en collega’s bij het leiden van een ontspannen en bewustere leefstijl.

Meer lezen

Kennis benutten, kennis ontwikkelen, kennis delen

Waarom onderwijsinnovatie en onderzoek bij Quadraam hand in hand gaan? Onze collega Marie-José Kuypers, directeur Onderwijs & Onderzoek, vertelt er uitgebreid over in VO-magazine.

 

Meer lezen

Een 10 voor scheikunde én een 2de plek scheikundeolympiade

Mitchell Rikken, leerling van Lyceum Elst, werkt toe naar zijn grote droom: een belangrijke wetenschapsprijs winnen. 

Meer lezen

De 100-dagen-ervaring van: Monique Rikmanspoel

Waar zouden we zijn in het onderwijs zonder goede roostermakers? Monique Rikmanspoel is zo’n doorgewinterde puzzelaar en spin in het web. Ze werkt sinds 1 januari jongstleden op het Candea College. Hoe heeft ze de afgelopen maanden op haar nieuwe werkplek ervaren?
 

Meer lezen

“It takes a village to raise a child”

“De sleutel om Dylan weer naar school te krijgen? Aandacht, vertrouwen en liefde.” De aanwezigen luisteren ademloos. Het is dé kern van het Arnhemse project ‘Veilig in en om School’. Het doel: de samenwerking in de veiligheidsketen verbeteren.

Meer lezen

Vlot van start met de nieuwe-medewerker-app

Om nieuwe Quadraam-collega’s een vliegende start te bieden, is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een speciale app. Het Lorentz Lyceum fungeert als pilotschool. Na een testtraject hebben nieuwe Lorentz-collega’s sinds kort toegang tot de app.

Meer lezen

Leren leuker maken vanuit passie voor het brein

Met veel plezier stellen we je voor aan inspirerende Quadraam-collega’s die hun kennis graag delen. Evelien Helmers is niet alleen remedial teacher op Het Westeraam en Lyceum Elst, maar ook maker van de Leertip-boekjes, breinologie-gastspreker en sinds kort neurofeedbacktrainer.

Meer lezen

Lorentz-leerlingen samen in debat over wereldproblemen

Debatteren, samenwerken, problemen oplossen, presenteren, speechschrijven en lobbyen. Plus: lol hebben en vrienden maken. Leerlingen van het Lorentz Lyceum gingen vorige week samen op zoek naar oplossingen voor mondiale problemen. Met als gastsprekers niemand minder dan Ahmed Marcouch en Diederik Gommers.

Meer lezen

Quadraam benut convenant op een duurzame manier

De Gelderse Onderwijsgroep Quadraam biedt onderwijs op 14 middelbare scholen in de regio Arnhem, De Liemers en Overbetuwe. Quadraam heeft besloten om het bedrag uit het convenant ‘Aanpak lerarentekorten en werkdrukverlichting’ beleidsrijk door te sluizen naar de scholen. “Zo kunnen we met incidentele middelen toch een structureel resultaat behalen”, zegt Marie-José Kuypers, directeur Onderwijs & Onderzoek van het Centraal Bureau Quadraam.

Meer lezen

Docent bedenkt plan om kinderen meer buiten te laten spelen

Rutger Verhagen is gymleraar op het Lorentz Lyceum. Hij bedacht 'Hutcraft', een initiatief dat kinderen helpt en begeleidt bij het bouwen van hutten. 

Meer lezen

Van school naar fietswerkplaats: Wesley & Emile aan het woord

Trots! In de laatste uitgave van Ingrado Magazine komen oud-leerling Wesley en Quadraam-collega Emile Baumann van Produs Praktijkonderwijs in Arnhem aan het woord. Wesley staat zelfs op de cover!

Meer lezen

Meer maatwerk door minder les op het Candea College

Dankzij het Nationaal Programma Onderwijs krijgen scholen extra geld om vertragingen die door corona zijn ontstaan weg te werken. Hoe zet je dit potje duurzaam in? Bij het Candea College in Duiven ging het lesrooster twee jaar geleden op de schop om leerlingen maatwerk te kunnen leveren. Daar plukt de school nu de vruchten van.

Meer lezen

Openluchttheater maakt Olympuskwartier compleet

Pal naast het Olympus College bevindt zich sinds kort een heus openluchttheater. Zo’n 250 toeschouwers kunnen hier – wanneer de coronamaatregelen het toelaten - in de buitenlucht genieten van dans, muziek, cabaret en toneel. Het buitentheater is onderdeel van het nieuwe Olympuskwartier. Een plek waar sport, onderwijs en vrijetijdsbesteding samenkomen.

Meer lezen

Expeditie Nederlands: vol op koers met modules op maat

Hoe maak je het vak Nederlands aantrekkelijk voor leerlingen? Het Montessori College Arnhem verruilt de gangbare lesmethode in havo 3, 4 & 5 fasegewijs voor op maat gemaakte modules. Het resultaat: meer leerplezier- en rendement voor leerlingen. En ook: blije docenten.

Meer lezen

Werken met Bloemen: nieuwe opleidingsrichting Symbion

Leerlingen van praktijkschool Symbion die van bloemen hun werk willen maken, kunnen binnenkort de vakopleiding volgen in hun vierde, vijfde en zesde leerjaar. Naomi & Joyce hebben de primeur. Ze slaagden onlangs voor hun ‘meesterproef’ en starten komend schooljaar, begeleid door docent Marlou Eijsten.

Meer lezen

“Brede brugklas: veel voordelen. Zeker nu!”

Het Liemers College in Didam is dit schooljaar gestart met een brede brugperiode. Mavo-, havo- en vwo-leerlingen zitten twee jaar bij elkaar in de klas en kiezen zelf op welke niveaus zij hun vakken volgen. Dit aangevuld met intensieve coaching. Een ijzersterke combinatie.

Meer lezen

Tijdelijke oppepper, levenslang plezier

Gevoelens van stress, onzekerheid en eenzaamheid. Gebrek aan motivatie. Uitstelgedrag. Veel leerlingen worstelen ermee in deze uitdagende coronatijd. Charlotte en Edward meldden zich aan voor het kosteloze, 8-weekse maatwerkcoachtraject ‘Boost Yourself’ van de Q-highschool. Wat hen betreft een absolute aanrader, deze oppepper.
 

Meer lezen

Beat the lockdown: bouw je eigen robot!

Wauw! Een Arduino op je mat vinden! Dat gebeurde twintig enthousiaste deelnemers van de Q-highschool. Met behulp van hard- en software transformeerden de leerlingen deze mini-computer in vijf lessen tot een zelfrijdende robot die nergens tegenaan botst. Vet gaaf!
 

Meer lezen

Technologie: meer dan een leuk tussendoortje

Bij online onderwijs denk je snel aan apps en andere technologische toepassingen. “Super. Vergeet alleen niet om altijd eerst terug te gaan naar de basis”, vindt Jasper de Boer, geschiedenisdocent op het Olympus College in Arnhem en Master in Online & Distance Education. “Wat wil ik bereiken met mijn lessen? Hoe denk ik dat leerlingen leren?”

Meer lezen

1 jaar corona-onderwijs: op afstand dichtbij

Beslisbomen, corona-roosters, mondkapjes en Teams. Heel. Veel. Teams. Een bewogen en bijzonder jaar ligt achter ons. Leerlingen en docenten van alle Quadraam-scholen, en onze bestuurders Erika Diender & Patrick Eckringa, vatten het coronajaar passend samen in een bondige videoboodschap.

Meer lezen

Online open dagen Quadraam-scholen 

De online open dagen zitten erop! Heb je een online dag gemist of wil je nog even terugkijken? 

Meer lezen

Stage lopen in coronatijd: hoe is dat?

Wat komt er als stagiaire op je af tijdens een lockdown? En hoe ga je er als begeleider mee om? Aan het woord: LIO Steffany Sloot en Katia de Prins, docent mens & natuur en sectieleider science op ’t Venster.

Meer lezen

Droomdebuut én havo-examen voor Beekdal-leerling

Op je zeventiende debuteren in het belangrijkste Engelse bekertoernooi. Uniek! Sil Swinkels, leerling van Topsport Talentschool het Beekdal Lyceum in Arnhem, deed het. Hij maakt zijn voetbaldroom waar én werkt op afstand toe naar zijn havo-examen. Op-en-top maatwerkonderwijs!

Meer lezen

Museum Arnhem exposeert kunst van leerlingen

Vanuit het talentontwikkelingsprogramma maakten 900 leerlingen van vijf Quadraam-scholen een kunstwerk rondom het thema ‘verzoening’. Hun creaties zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Living, Forgiving, Remembering’. In verband met de lockdown is een selectie te bewonderen op de website van Museum Arnhem.

Meer lezen

Quadraam maakt gebruik van Cookies

Geef per categorie de keuze voor het gebruik van cookies aan. Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen. Graag de beste website ervaring? Vink dan alle vakjes aan.

OK