Nieuwsitems

Met gepersonaliseerd leren toegroeien naar de brugklas

Al ruim een halve eeuw kiezen jaarlijks zo’n tweehonderd groep-8-leerlingen voor een tussenjaar bij het Brugjaar Jan Ligthart in Arnhem. Met persoonlijke aandacht en een lesrooster-op-maat groeien zij toe naar de brugklas. Sanne Rooding leidt het bevlogen twintigkoppige onderwijsteam. 
 

Meer lezen

Olympus College biedt leerlingen ontbijt aan

Het Olympus College in Arnhem gaat vanaf maandag leerlingen die het thuis niet breed hebben een ontbijt aanbieden op school. ,,We merken dat steeds meer jongeren al in het tweede of derde lesuur afhaken, omdat ze flauw zijn”, zegt rector Ilja Faber. ,,En dat is geen pubergedrag. Het is gewoon gebrek aan energie, omdat ze niets te eten hebben.”

Meer lezen

Kaylee en de kracht van kansen

Kaylee Melaan (20) kwam in 2016 vanuit Bonaire naar Nederland. Vrijwel meteen ondervond ze dat kansen krijgen niet vanzelfsprekend is. Gelukkig kreeg ze die op vmbo ’t Venster wél. Als startende ondernemer doet ze nu iets terug voor de school en de leerlingen. 

Meer lezen

80 miljoen voor intelligente technologie in het onderwijs

Het Nationaal Onderwijslab Artificial Intelligence (NOLAI) heeft zijn deuren geopend. In het lab werken scholen, wetenschappers en bedrijven samen aan intelligente technologie in onderwijs. Hiervoor is 80 miljoen euro beschikbaar. Quadraam is een van de partners, omdat onderwijs het vertrekpunt is en niet technologie.

Meer lezen

Dag van de Leraar

Vandaag - op de Dag van de Leraar – zetten we onze collega’s graag in het zonnetje met een lekkere traktatie. Trots zijn we, op onze docenten én op al die andere medewerkers die zich dagelijks inzetten voor onze leerlingen. Jullie maken het verschil!

Meer lezen

Kiesjenieuweschool.nl

Komende periode gaan veel leerlingen weer samen met hun ouders op zoek naar een middelbare school. Om hen te helpen bij het maken van deze keuze, presenteren alle middelbare scholen in Arnhem, de Liemers, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum en Rheden zich samen op de website www.kiesjenieuweschool.nl.

Meer lezen

Afscheidswens Erika Diender: van sjoelbak naar grenzeloos leren

Vandaag neemt Erika Diender afscheid van Quadraam. Acht jaar lang was ze onderdeel van het College van Bestuur; de laatste vijf jaar als voorzitter. Per 1 oktober versterkt ze het CvB van Hogeschool Windesheim. Een gesprek over gras, Teflon, sjoelbakken en High Tech High.

Meer lezen

Beekdal-leerlingen verdiepen zich in Holocaust

Leerlingen van het Beekdal Lyceum gaan de komende maanden op zoek naar de achtergrond van de Arnhemse slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer lezen

Scholen weer van start!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en onze scholen gaan weer van start. Fijn om iedereen weer terug te zien! Een speciaal welkom aan alle nieuwe leerlingen en collega’s. Veel plezier en succes komend schooljaar!

‘Gemotiveerd om hun dromen waar te maken’

‘Ze kunnen niks!’ Met dit vooroordeel worden we als praktijkschool Symbion nog wel eens geconfronteerd. De waarheid is juist tegenovergesteld. Onze leerlingen kunnen juist heel veel, maar hebben wel een bepaalde mate van begeleiding nodig.

Meer lezen

Vakoverstijgend vaardigheden ontwikkelen: leerzaam, objectief & efficiënt

‘Als je vaardigheden goed zijn, komt de kennis vanzelf.’ Klinkt geweldig, maar: hoe borg en beoordeel je die skills? Rivers International School zet de convenantgelden in voor het expliciet en eenduidig ontwikkelen van leerlingvaardigheden én het verlagen van de werkdruk.

Meer lezen

“Het leven is een competentie; geen competitie”

Op ’t Venster hebben alle mentoren én klassen van leerjaar 1 en 2 dit schooljaar een Lefdag gehad. “Prachtige en waardevolle dagen, gericht op verbinding, kwetsbaarheid, jezelf mogen zijn, inzicht in elkaar krijgen en het eigen stuur pakken”, vertelt organisator Menno van der Leer.
 

Meer lezen

‘Montessori Breed’: leren & ontdekken in de praktijk

In 2024 staat de introductie van ‘de nieuwe leerweg’ in het vmbo gepland. Met praktijkgericht onderwijs in leerjaar 3 en een verregaande voorbereiding op mbo en havo. Montessori College Arnhem introduceert na de zomer al zo’n praktijkvak. Caroline van Toor trekt de kar.
 

Meer lezen

Interdisciplinair leren. Met hoofd, handen & hart.

Als puber ging ze naar het Liemers College in Zevenaar. Daarna trok Lucy Wenting richting Universiteit van Amsterdam, waar ze nu directeur is van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies. Haar expertise en roots komen samen in haar nieuwe rol als toezichthouder bij Quadraam.
 

Meer lezen

Cultuurweek Liemers College: samen leren is een feestje!

Leren doe je juist ook buíten school, vinden ze op het Liemers College. De locatie Heerenmäten organiseert daarom een Cultuurweek voor vwo-4, met creatieve workshops, een filmchallenge én een dagje Amsterdam. Dit jaar gefinancierd vanuit het Nationaal Programma Onderwijs, want “nu belangrijker dan ooit”.
 

Meer lezen

Opleiden voor een wereld waarin iedereen anders is

Opgroeiend in de schaduw van de Rotterdamse Kuip, ontwikkelt Jan Rath zich – langs een soms moeilijk begaanbaar pad – tot hoogleraar stads- & migratiesociologie. Via organisaties als Metropolis International en JINC zet hij zich in voor diversiteit en kansengelijkheid. Sinds 1 maart is Jan lid van de Raad van Toezicht van Quadraam.
 

Meer lezen

2e-jaars leerlingen ’t Venster organiseren Arnhemse Voorleeswedstrijd

Van ontvangst, catering en decoratie tot regelen, presenteren en mee-jureren. Tweedejaars leerlingen van vmbo ’t Venster in Arnhem organiseerden in samenwerking met Rozet de halve finale van de Arnhemse Voorleeswedstrijd waaraan vijf basisscholen deelnamen.
 

Meer lezen

Leerlingen Liemers College racen in een zelfgemaakte boot op zonne-energie

Leerlingen van het Liemers College deden afgelopen weekend voor het eerst mee aan een race met hun zelfgebouwde Solarboat. In Akkrum (Friesland) streden ze tegen 25 andere scholen. Het NOS-jeugdjournaal was erbij en filmde onze leerlingen Jet en Koen. 

Meer lezen

Leerlingen ’t Venster ontpoppen zich tot razende reporters

Waar in de Geitenkamp is er iets te doen voor ons? Is er een kloof tussen oud en jong in Presikhaaf? Leerlingen van middelbare school ’t Venster hebben afgelopen tijd de bewoners van de twee Arnhemse wijken uitgebreid voor de camera aan de tand gevoeld. Het resultaat: twee documentaires én een hele ervaring rijker.
 

Meer lezen

Met eigen coaches de interne schoolkracht versterken

Grenzeloos leren vraagt om steeds complexere docentvaardigheden. Tegelijkertijd speelt het lerarentekort. Hoe blijf je als docent bekwaam en bevlogen te midden van deze ontwikkelingen? Met professionele coaching, door ervaren collega’s op de eigen school! Quadraam faciliteert en leidt coaches op.

Meer lezen

Leerling Stedelijk Gymnasium Arnhem wint debattoernooi

Trots! Emma Heijnen, leerling van het Stedelijk Gymnasium Arnhem, won afgelopen vrijdag samen met haar teamgenoten de ‘Nordic School Debating Championships’. Een mooie prestatie en bovendien de eerste keer dat een Nederlands team deze prijs ontvangt. 

Meer lezen

Spelenderwijs leren met de Executieve Functie Carrousel

Lyceum Elst brengt leerlingen verder vanuit de sterke onderlinge relatie. Maar wat doe je als die tijdelijk wegvalt? De pandemie bleek in die zin een eye-opener. Met het geld van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) ontwikkelde de school de Executieve Functie Carrousel.
 

Meer lezen

De 100-dagen-ervaring van: Nicolle van Geenen

Enthousiast, sociaal, nuchter en resultaatgericht. Als kersverse spin in het web bij Qoers – en officieel dus nog geen 100 dagen in dienst - brengt Nicolle van Geenen de Quadraam-scholen en opleidingspartners met veel plezier bij elkaar. Het doel: samen de beste docenten opleiden. 
 

Meer lezen

Meet & Greet: Laagdrempelig kennismaken met onderwijstalent

In een super krappe arbeidsmarkt is vooruitdenken en creatief werven het devies. Vanuit die optiek vonden dinsdag 22 en 29 maart online Meet & Greets plaats tussen afgevaardigden van de Quadraam-scholen en oriënterende docenten uit de meest schaarse secties.
 

Meer lezen

Aan de slag met techniek bij Kunst & Voeding

Leerlingen vroeg kennis laten maken met techniek in de breedste zin van het woord, zorgen dat ze beter voorbereid zijn op hun toekomst én erachter komen wat ze wel en juist niet leuk vinden. Dat is het doel van de twee pilots die de werkgroep ‘Sterk Techniek’ op ’t Venster bedacht voor de onderbouw.
 

Meer lezen

Pabo & praktijkonderwijs: samen sterker!

Het praktijkonderwijs kampt met landelijke onbekendheid en onjuiste beeldvorming. De gevolgen: geen instroom van jonge docenten en een falend gevoel bij de groep-8-leerling en hun ouders. Praktijkscholen Produs & Symbion, werken nauw samen met de HAN-pabo om hierin verandering te brengen.
 

Meer lezen

School voor Oekraïense vluchtelingen geopend

Op 4 april hebben onderwijsminister Wiersma, de ambassadeur van Oekraïne en de burgemeester van Arnhem de school voor Oekraïense vluchtelingen in Arnhem geopend. In een schoolgebouw aan de Groningensingel trekken het primair en voortgezet onderwijs samen op. Alle Oekraïense vluchtelingen in de leeftijd van ongeveer vier tot en met zeventien jaar uit de regio kunnen daar onderwijs volgen. Vandaag hebben ze samen met hun ouders de school kunnen bekijken. Morgen start het onderwijs.

Meer lezen

Gezellig nablijven voor muziek, sport of dans

Luide muziek klinkt in een zaal op 't Venster. Een groep meiden volgt de dansbewegingen van een docente. Met een sprong, een draai en sierlijke bewegingen met hun armen. Een van de meiden, Nour, probeert Taneesha mee te trekken op de dansvloer. Maar die kijkt eerst liever. ,,Misschien doe ik de volgende keer wel mee.''

Meer lezen

Pilot ROC-praktijkleerroute: de investering waard!

Hoe ontlast je collega’s, bied je leerlingen maatwerk én bind je onderwijstalent aan jouw school? Schoolopleider Agnes, werkplekbegeleider Nina en stagiaire Lara zijn enthousiast over de samenwerking tussen Quadraam en de praktijkleerroute van Rijn IJssel. In deze pilot gaan onderwijsassistenten-in-opleiding een uitdagend leertraject aan via de praktijkleerroute.

Meer lezen

Technologie: dé techniek voor het ontdekken van talent

“Weg met de geijkte figuurzaag en het eeuwige lijmpistool!” Wat docent Danique Derde betreft valt er zoveel meer te ontdekken rondom techniek. In de eerste plaats: het eigen talent! Ze is op het Maarten van Rossem kartrekker van de brugklaspilot Expeditie Technologie.

Meer lezen

Jade, Kas & Sjoerd willen de wereld warm maken voor infrarood

Hoe tof is het als je een schoolopdracht over duurzame energie voor een echte opdrachtgever mag uitvoeren? 5-vwo’ers Jade, Kas en Sjoerd geven Quadraam advies over infrarood verwarmen. Na een uitgebreid vooronderzoek hebben ze inmiddels een heuse testomgeving ingericht.
 

Meer lezen

3D-tekenen en -printen? Bij de Q-highschool kan het!

Het avontuur '3D ontwerpen & printen' van de Q-highschool blijft onverminderd populair. Veertien leerlingen van verschillende Quadraam-scholen deden eind vorig jaar mee aan de tweede editie. Wat maakt dit bèta-avontuur zo bijzonder?

Meer lezen

Lorentz-leerlingen bouwen band op tijdens expeditie

Vijftien kilometer lopen, onderweg samen opdrachten doen en een hut bouwen. Het zijn de ingrediënten van de expeditie waaraan tweede- en derdejaars leerlingen van het Lorentz Lyceum meededen. Een actief leerlingmotivatietraject stond al op de planning; het NPO-geld gaf het laatste zetje.
 

Meer lezen

De 100-dagen-ervaring van: Ralf Stokman, Symbion

Hij solliciteerde op de vacature voor docent, maar ging uiteindelijk aan de slag als schoolcoach. Ralf Stokman werkt sinds 1 december bij Symbion Praktijkonderwijs in Didam. Wat doet hij precies in deze nieuwe functie? En hoe vindt hij het?
 

Meer lezen

‘Ik gun iedereen de voordelen van praktijkonderwijs’

Ze is docent, mentor en vertrouwenspersoon bij Produs Praktijkonderwijs. Dagelijks begeleidt Soraya Peilouw leerlingen die het beste leren in de praktijk en extra ondersteuning nodig hebben. Als geen ander kent ze de waarde van persoonlijk contact. Hoe bereikt ze zelfs de meest gesloten of kwetsbare leerling?
 

Meer lezen

Voorlichtingsactiviteiten Quadraam-scholen 2022

De komende tijd vinden er diverse voorlichtingsactiviteiten plaats op de middelbare scholen van Quadraam. Een compleet overzicht vind je hier. 

Meer lezen

Unieke aanpak in het bevlogen houden van medewerkers

Iedereen zit wel eens met vragen rondom werk of persoonlijke ontwikkeling. Hoe fijn is het als je dan alleen maar even hoeft in te loggen om een uurtje te kunnen sparren met een onafhankelijke expert? Quadraam biedt medewerkers die (kosteloze!) mogelijkheid in samenwerking met BHP Groep. De achterliggende gedachte: preventief werken aan jezelf houdt je vitaal en energiek. Daar is de hele organisatie, en de leerling in het bijzonder, bij gebaat.

Meer lezen

Proeven van twee werelden

Het Olympus College en VSO De Brouwerij uit Oosterbeek kijken verder dan de eigen schoolmuren: bovenbouw-leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs kunnen in de veiligheid van hun eigen groep kennismaken met het regulier voortgezet onderwijs. Voor wie meer aankan, is meer mogelijk.

Meer lezen

De 100-dagen-ervaring van: Lizanne Hompe

Sinds een paar maanden maakt Lizanne Hompe onderdeel uit van het HR-team van Quadraam. Hoe heeft ze haar overstap ervaren, wat wil ze bereiken in haar werk en hoe doet ze dat?

Meer lezen

Online mini DOE-dagen

Best spannend, het kiezen van een nieuwe school! Om groep-8-leerlingen een handje te helpen, organiseert het Olympus College diverse online mini DOE-dagen. 12 januari vond de eerste plaats. De deelnemers volgden in een klein groepje online korte lesjes. Zo ervaarden ze hoe het is om les te krijgen van verschillende docenten én ontdekten ze alvast wat vakken.

Meer lezen

Nieuwsarchief

Quadraam maakt gebruik van Cookies

Geef per categorie de keuze voor het gebruik van cookies aan. Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen. Graag de beste website ervaring? Vink dan alle vakjes aan.

OK