-
Home
›
-
Nieuws
›
- Van harte aanbevolen: het event Kansen!
Socioloog, universitair docent en auteur Milio van de Kamp groeide op met huiselijk geweld en financiële problemen. Tijdens het event Kansen! vertelt hij wat armoede en kansenongelijkheid voor hem betekenden in onder andere zijn (school)loopbaan. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem werkt, gezien het thema, graag mee aan dit door Quriuz (onze huisacademie) georganiseerde event.
“Kansengelijkheid staat bij Quadraam hoog op de strategische agenda. We vinden het belangrijk dat elk kind de kans krijgt de eigen talenten te ontwikkelen, ongeacht de situatie waarin het opgroeit. Tijdens het event Kansen! kijken we vanuit verschillende perspectieven naar dit onderwerp”, vertelt Angélique Sanders, projectleider kansengelijkheid bij Quadraam. “Het doel: praktijkervaringen uitwisselen en elkaar inspireren.”
Kansrijk onderwijs
“Binnen Quadraam hebben we al enige ervaring met onderwijsvormen die kansengelijkheid bevorderen. Zo hebben het Liemers College en het Olympus College brede brugklassen. Leerlingen krijgen hierdoor meer tijd om te ervaren welk type onderwijs het beste bij hen past. Daarnaast biedt de Q-highschool niet alleen schooloverstijgend onderwijs, maar ook trajecten voor persoonlijke ontwikkeling, zoals Boost Yourself en Dare to Dream. Op veel scholen wordt al een aantal jaren gewerkt met driehoekgesprekken; dit stimuleert leerlingen het gesprek over hun ontwikkeling te leiden en hun mentor en ouders mee te nemen in hun persoonlijke doelen. Iets dat niet voor elk kind vanzelfsprekend is.”
Rijke Schooldag
“Op vmbo ’t Venster is de Rijke Schooldag ingevoerd. Leerlingen kunnen in een huiskamersfeer deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo kunnen ze na schooltijd blijven om te sporten, koken, dansen, muziek te maken of aan de slag te gaan met mode of kunst & cultuur. De huiskamersfeer is belangrijk en werkt verbindend, want leerlingen leren ook kinderen buiten de klas kennen. Daarnaast hebben ze tijdens de Rijke Schooldag de ruimte om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.“
Normaliseren
“Maar kansengelijkheid stimuleren, kan ook heel praktisch zijn”, vertelt Angélique. “Zo is Stichting Leergeld Arnhem bij veel ouders van leerlingen onbekend. Andere ouders zijn er wel van op de hoogte, maar vinden het lastig om aan te kloppen voor financiële ondersteuning: er is veel schaamte over armoede. Als school heb je een rol bij het normaliseren van dit soort zaken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een organisatie als Stichting Leergeld een plek te geven tijdens je jaarlijkse open dag voor toekomstige brugklassers.”
Bewustwording
“In de basis is het vooral belangrijk dat we onszelf bewust zijn van hoe we naar leerlingen kijken”, vervolgt Angélique. “Vaak speelt de thuissituatie van een leerling onbewust mee in de afwegingen die we maken. Dat begint al bij het schooladvies op de basisschool. Met de beste bedoelingen – bijvoorbeeld leerlingen willen behoeden voor teleurstelling – krijgen kinderen het advies om hun ambities en verwachtingen wat naar beneden bij te stellen. Daarmee doe je geen recht aan de talenten van kinderen. Wij pleiten voor onderwijs vanuit hoge verwachtingen: wat kan een kind wél?”
‘Misschien moet je iets lager mikken’
Hetzelfde overkwam Milio van de Kamp op het MBO. ‘Misschien moet je iets lager mikken’. Een korte zin die grote impact op hem had. Het is ook de titel van zijn boek dat volgens de recensies flinke indruk maakt op lezers. Angélique is dan ook heel blij dat Milio zijn verhaal wil delen tijdens het event ‘Kansen!’. Ze zegt: “Milio’s verhaal raakt je. Hij neemt je op een levendige manier mee in wat hij aan den lijve heeft ervaren.”
Kansen op geluk
“Kansengelijkheid betekent niet dat elke leerling naar het vwo moet”, benadrukt Angélique. “Het gaat er juist om dat je kijkt naar de eigen kwaliteiten van kinderen. Zonder vooringenomenheid. Jongeren grenzeloos laten leren; in hun tempo en op een manier die bij hen past. Zodat ze toegroeien naar een plek in de maatschappij waar zij volledig tot hun recht komen en zich gelukkig voelen.”
Gevarieerd programma
Samen met Quriuz is een afwisselend programma samengesteld. Met naast de keynote van Milio van de Kamp onder andere een interactieve paneldiscussie. Hieraan nemen ook leerlingen deel.
- Welkom
- Paneldiscussie met medewerking van:
- Burgemeester Ahmed Marcouch
- Twee leerlingen van het Olympus College
- Nabil el Malki (Presikhaaf University)
- Ajantha Tempels (ISK Arnhem)
- Onder leiding van: Ilja Faber, rector Olympus College
- Keynote: Milio van de Kamp
- Samen de kansen verkennen op basis van prikkelende stellingen, door:
- Dick van der Meer (Stichting Leergeld)
- Melvin Kolf (Presikhaaf University)
- Ilse Blokland (Q-highschool)
- Angélique Sanders (projectleider kansengelijkheid)
- Afsluiting
|
Ben jij erbij op donderdag 7 maart om 15.00 uur?
Het event Kansen! vindt plaats in de aula van het Olympus College in Arnhem. “Laten we samen kijken wat we kunnen doen om jongeren de kansen te geven die ze verdienen. Praat mee en laat je inspireren. Je bent van harte welkom, ook als je niet bij Quadraam werkt!”, aldus Angélique. Deelnemen? Meld je dan hier aan!
« Terug naar overzicht