-
Home
›
-
Nieuws
›
- De 100-dagen-ervaring van: Marit Zweekhorst
Na een avontuurlijk verblijf van drie jaar op Sint Maarten, waar ze Nederlands gaf op een middelbare school, keerde Marit terug naar Nederland. “Het eiland had zijn beperkingen,” vertelt ze, “ik was klaar voor een nieuwe uitdaging.” Die vond ze bij Quadraam, na een Meet & Greet waar het Lorentz Lyceum haar direct aansprak. “Het internationale karakter van de school, met tweetalig onderwijs, sprak me enorm aan,” zegt Marit.
“Ik had eigenlijk geen idee waar ik aan begon,” lacht Marit. “De school was totaal nieuw voor mij. Maar het internationale karakter en de ambitieuze sfeer trokken me meteen aan.” Wat het extra speciaal maakte, was Susanne Pondman, haar oude geschiedenisdocent die nu conrector is. “Dat voelde meteen vertrouwd,” zegt Marit. “Het was alsof ik een beetje thuiskwam.”
Van relaxte eilandsfeer naar gestructureerd Lorentz
De overgang van het relaxte Sint Maarten naar het gestructureerde Lorentz Lyceum was een wereld van verschil. “Op Sint Maarten was het... laten we zeggen, minder gestructureerd,” lacht Marit. “Hier, op het Lorentz, is alles strak georganiseerd, de lat ligt hoog. Maar dat is precies wat ik zocht.”
De eerste 100 dagen waren intens, met een nieuwe school, een nieuw systeem en een terugkeer naar het Nederlandse onderwijs. “Maar vooral dankzij mijn collega’s heb ik snel mijn draai gevonden,” zegt Marit. “De sectie Nederlands is fantastisch, en mijn leidinggevende is heel toegankelijk. De collegialiteit is echt goud waard,” benadrukt ze. “Een jong, ambitieus team maakt echt een enorm verschil. Het voelt echt als een fijne werkplek.”
Lorentz Lyceum als avonturier
Het Lorentz Lyceum, als personage in een boek? “Een hardwerkende ambitieuze avonturier,” omschrijft Marit. “Er gebeurt hier zo veel! Reisweken, stages, projecten... het is echt een blik op de wereld.” En haar werkdagen zijn net zo avontuurlijk. “Geen dag is hetzelfde. Van mentorgesprekken tot het begeleiden van creatieve projecten, het is altijd verrassend.”
De rol van mentor
Marit is niet alleen docent, maar ook mentor van een havo 4 klas. Vooral het mentor zijn in de bovenbouw bevalt Marit goed. “De gesprekken met leerlingen zijn zo waardevol,” vertelt ze. “Ze zijn open en eerlijk, dat vind ik heel fijn.” En natuurlijk zijn er de grappige momenten, zoals het mentorgesprek waarin een leerling na een diepgaand gesprek vroeg: “Heeft u ook huisdieren?”
Leerlingen waarderen de moeite
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals de werkdruk en de cultuurverschillen. “Maar ik leer ermee omgaan en de positieve energie overheerst,” zegt Marit. “En de leerlingen, die waarderen de moeite die je doet. Dat is waar je het voor doet.”
Marit voelt zich niet alleen gewaardeerd, maar ervaart ook een enorme vrijheid om te groeien. “Ik kan hier echt mijn ding doen!” zegt ze enthousiast. “Ik krijg de ruimte om me te ontwikkelen en mijn creativiteit kwijt te kunnen.”
Lezen leuker maken
“Lezen en debatteren met de klas, dat is waar ik écht van geniet.” Ze ziet echter dat de klassieke lesvormen niet altijd aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Haar nieuwsgierigheid drijft haar om steeds op zoek te gaan naar nieuwe, creatieve manieren om haar leerlingen te betrekken. “Ik experimenteer graag met creatieve werkvormen, zoals quizzen, boekendozen en mindmaps,” vertelt ze. “Dat kost veel tijd, maar het is het waard.”
Leerlingen hebben vaak goede ideeën
Voor nieuwe docenten heeft Marit een belangrijke tip: “Geef je grenzen aan. En vraag feedback aan leerlingen, ze hebben vaak goede ideeën! En, misschien wel het belangrijkste: blijf enthousiast over je vak. Laat je niet gek maken door negativiteit.”
Liefde voor de taal
Marit Zweekhorst is een waardevolle aanwinst voor het Lorentz Lyceum, met haar enthousiasme, inzet en liefde voor de Nederlandse taal. En hoewel ze nog moet nadenken over haar favoriete Nederlandse woord, is haar favoriete boek wel duidelijk: Een schitterend gebrek van Arthur Japin. “Dat promoot ik altijd bij mijn leerlingen,” lacht ze. Marits liefde voor de Nederlandse taal en literatuur is groot.
Wat betreft de toekomst zegt ze: “Ik wil me blijven ontwikkelen en vooral genieten van het lesgeven en de interactie met leerlingen. Dat is waar het voor mij om draait.” Marits verhaal is er één van ambitie en nieuwsgierigheid – precies de kernwaarden die Quadraam zo belangrijk vindt.
« Terug naar overzicht