Symbionleerlingen zijn gewild bij bedrijven

Bron: de Gelderlander, 20-01-19

‘Leren in de echte wereld’ staat er op een levensgroot spandoek aan de gevel van praktijkschool Symbion in Didam. Voor de leerlingen van de school is het vanzelfsprekend. De handen uit de mouwen steken op locatie oftewel een vakopleiding bij een bedrijf; daar leer je het echte werk. Daar bewijst de leerling van Symbion zijn waarde.

Ze worden vaak onderaan de pikorde van het middelbaar onderwijs geplaatst, de 12-tot 18-jarige leerlingen van praktijkschool Symbion. De jongens en meiden hebben meer dan gemiddeld moeite met leren, de score op de intelligentie-meter is meestal niet hoog en ze beginnen met een fikse leerachterstand (rekenen en taal) aan het voortgezet onderwijs. Terwijl ze in andere dingen vaak heel goed zijn. 

Want ze hebben niet zelden gouden handjes die van aanpakken weten. ,,Wij staan ervoor om de kansen van deze leerlingen te ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt de te vergroten”, zegt directrice Annette van ‘t Sant van Symbion. ,,Het beeld van het praktijkonderwijs is best wel negatief. Dat is jammer. Dit zijn leerlingen die met hun handen goed zijn, die goed kijken en die van hun ervaringen in de echte wereld leren. En als je dat goed geleidt en begeleidt dan kunnen ze meer dan menigeen denkt.”

Negatief beeld
Net als vrijwel iedere school in het voortgezet onderwijs in de regio houdt Symbion dezer weken een open dag (23 januari) voor nieuwe leerlingen. In dit geval niet zozeer om zieltjes voor de school (215 leerlingen) te winnen. Meer om te laten zien wat het praktijkonderwijs te bieden heeft.

Vakken stapelen

Leerlingen van Symbion krijgen de eerste drie jaar theorie- en praktijkvakken in zorg,  horeca, handel en logistiek, techniek en bouw en groen. In het derde jaar wordt al in groepjes stage gelopen bij bedrijven ‘in de echte wereld', een jaar later gaan de leerlingen individueel naar de opleidingsbedrijven. In dat vierde jaar begint ook de vakopleiding. De leerling kan diverse opleidingen'stapelen’ waarmee de kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Zo kan na de opleiding ‘assistent in de keuken’ ook ‘assistent in de bediening’ worden gedaan. De opleiding op Symbion duurt zes jaar. En aan het eind van de opleiding heb je werk: een arbeidscontract van minimaal een half jaar is het streven van de school.

Gewild

De opleiding merkt aan den lijve dat het goed gaat met de economie want Symbionleerlingen zijn gewild bij  bedrijven. Ze vinden vaak een stageplek bij de kleinere ondernemingen in de regio, wat niet wegneemt dat er ook plekken bij Intratuin, Ikea en Albert Heijn gevonden worden.  ,,Het is eigenlijk wonderbaarlijk dat er in het midden- en kleinbedrijf sneller bereidheid is om eerst te investeren in de mens, onze leerling, en dan te zien wat het oplevert”, zegt Van 't Sant. ,,Ik denk dat een persoonlijke band in zo’n klein bedrijf wat meer voor de hand ligt. Voor een leerling is het passend want ze komen in een persoonlijke sfeer waarin begeleiding vanzelfsprekend is. In zo’n werksetting voelen ze zich serieus genomen. Krijgen ze een stukje waardering en status van wat ze al kunnen en doen.  Als leerlingen eenmaal hun plek hebben gevonden, zijn ze vaak ook loyale en waardevolle werknemers. Ze zijn heel trouw en erg blij dat ze een werkplek hebben gevonden.”

Relaxed

Voor de Symbionleerlingen die goed zijn in een bepaald vak heeft de school met het naburige Liemers College geregeld dat ze een vmbo-examen kunnen doen. Het levert geen diploma maar wel een certificaat op.  Van 't Sant: ,,Ik zou wensen dat er meer mogelijkheden zouden zijn voor het praktijkonderwijs om dit soort dingen te kunnen doen. Zeker voor het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van de leerlingen, want dat heeft in het basisonderwijs toch vaak een enorme knauw gekregen. Als leerlingen voor het eerst bij ons binnen komen, zeggen ze dat het zo relaxed is op deze school. Dat komt omdat ze voor het eerst tussen hun gelijken zitten. Daardoor kun je weer excelleren in een bepaald vak.”

De excellerende leerlingen krijgen vanaf komend schooljaar een extra ruggensteun: Symbion gaat zelf de zogenoemde entreeopleiding verzorgen, een mbo-opleiding op niveau 1. Leerlingen van leerjaar 6 krijgen extra begeleiding en kunnen op school hiervoor examen doen en een diploma behalen. Dit diploma geeft op het ROC toegang tot vervolgopleidingen op niveau 2 van het mbo.

Meer nieuws

Open dagen middelbare scholen van start!

De open dagen op de verschillende middelbare scholen in Arnhem en omgeving zijn weer begonnen. In de maanden januari en februari zetten alle middelbare scholen in Arnhem en omgeving hun deuren open voor leerlingen van groep 7/8 en hun ouders. Het bezoeken van een open dag kan je helpen bij het maken van een keuze voor een middelbare school. Tijdens de open dag kun je rondlopen door de school, vragen stellen, docenten leren kennen, je proeft zo écht de sfeer!

In het overzicht hieronder vind je de datums waarop de middelbare scholen hun open dag hebben.

Meer lezen
23 jan

Event: 'Techn(olog)isch onderwijs kan niet langer zonder uw hulp'

Wat draagt u bij aan het techn(olog)isch onderwijs van uw toekomstige personeel? Die vraag staat 23 en 30 januari 2019 centraal tijdens hét event voor bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid. 

Hoezo dit event?!
De vraag naar techn(olog)isch geschoold personeel wordt steeds urgenter. Eind vorig jaar waren er naar schatting van het UWV ruim 60.000 openstaande vacatures voor technische beroepen en meer dan 13.000 voor ICT. En deze aantallen nemen de komende decennia alleen maar toe als niemand actie onderneemt.

Meer lezen
30 jan

Event: 'Techn(olog)isch onderwijs kan niet langer zonder uw hulp'

Wat draagt u bij aan het techn(olog)isch onderwijs van uw toekomstige personeel? Die vraag staat 23 en 30 januari 2019 centraal tijdens hét event voor bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid. 

Hoezo dit event?!
De vraag naar techn(olog)isch geschoold personeel wordt steeds urgenter. Eind vorig jaar waren er naar schatting van het UWV ruim 60.000 openstaande vacatures voor technische beroepen en meer dan 13.000 voor ICT. En deze aantallen nemen de komende decennia alleen maar toe als niemand actie onderneemt.

Meer lezen

Leerlingen Candea zamelen blikjes en plastic flesjes in

De statiegeldautomaat voor blikjes en plastic flesje die afgelopen vier weken bij de ijsbaan in Duiven heeft gestaan, is verhuisd naar het Candea College. Leerlingen kunnen hier blikjes en flesjes inleveren voor een extra bijdrage van de school voor festiviteiten als carnaval en het eindfeest.

Meer lezen

Freddy Sikkes: 'Kies voor het vmbo'

Bron: de Gelderlander, 28-12-18.
Na bijna veertig jaar nadert het einde in het onderwijs voor Freddy Sikkes (66), directeur van de vmbo-scholen Maarten van Rossem in Arnhem-Zuid en het Westeraam in Elst. Zijn opvolger staat klaar en Sikkes bouwt langzaam af. Maar hij heeft nog wel een boodschap: meer leerlingen moeten voor het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs kiezen.
 
Meer lezen

Veel animo voor Agora

Aspirant-leerlingen voor Agora onderwijs op het Liemers College hebben zich op vrijdag en zaterdag (1 en 2 december) hiervoor kunnen aanmelden. De aanmeldingen stroomden binnen en op vrijdagmiddag werd het aantal leerlingen dat aankomend schooljaar geplaatst kan worden al bereikt!

Meer lezen

Sollicitatieles op school

Leerlingen van Arnhemse scholen krijgen de komende jaren les in hoe ze moeten solliciteren. Ze leren de fijne kneepjes niet van hun docenten, maar van praktijkmensen van bedrijven en instellingen. De primeur had gisteren vmbo-school Maarten van Rossem in Arnhem-Zuid.

Meer lezen

Nieuwe rector Beekdal Lyceum

Het College van Bestuur heeft Niels van der Graaff (51) per 1 maart 2019 benoemd als rector van het Beekdal Lyceum. Niels is op dit moment directielid van Thomas a Kempis, net als het Beekdal Lyceum een havo-/vwo-school in Arnhem-Noord.

Leerlingen brainstormen met NOC*NSF over sport op school

20 leerlingen van onze middelbare scholen hebben in een Fieldlab van NOC*NSF op Sportcentrum Papendal meegedacht over hoe meer bewegen en sport er op hun scholen uit zou kunnen zien.

Meer lezen

Keuzemodule duurzaamheid

Op 8 november is een acht weekse keuzemodule duurzaamheid gestart op het Olympus College en het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Leerlingen begonnen de module met een test waarmee ze inzicht kregen in hun eigen milieu-impact.

Meer lezen

Schoolkeuzegids 2019

De schoolkeuzegids voor de regio Arnhem en omgeving is weer gedrukt en verstuurd naar alle basisscholen in deze regio. 

Meer lezen

Topsport & onderwijs combineren bij Quadraam

Het Beekdal Lyceum en ’t Venster, beide Quadraam-scholen, hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Sportcentrum Papendal. Daarmee zijn topsporters tot en met de Olympische Spelen in 2020 verzekerd van optimale ondersteuning en maatwerkoplossingen op het gebied van onderwijs.

Meer lezen

Scholenmarkten Arnhem en omgeving

In de maanden november t/m januari worden er scholenmarkten georganiseerd in Arnhem en omgeving. Je kunt dan, als ouder, op één avond kennismaken met verschillende scholen voor voortgezet onderwijs uit Arnhem en omgeving.

Meer lezen

Alliander leidt havo-scholieren op tot technicus

Elf studenten die net hun havodiploma hebben gehaald zijn woensdag 29 augustus gestart met een unieke opleiding bij nutsbedrijf Alliander. De netbeheerder heeft dringend behoefte aan gespecialiseerd personeel.

Meer lezen

Agora Liemers van start

Op woensdag 22 augustus start de eerste groep leerlingen met Agora onderwijs op locatie Zonegge van het Liemers College. Het gaat om 17 eerstejaars-, 15 tweedejaars- en 6 derdejaarsleerlingen, van vmbo-bb tot gymnasium en de verhouding jongens-meisjes is 60-40. Hiermee zit de groep voor dit schooljaar vol. 

Meer lezen

Quadraam-leerlingen treden op tijdens AMZAF-festival

Op 7 juli 2018 is voor de achtste keer het AMZAF Young Talent Festival gehouden in het Openluchtmuseum in Arnhem. AMZAF biedt jaarlijks een podium aan jonge talenten op het gebied van kunst en cultuur. Ook een aantal Quadraam-leerlingen heeft hier opgetreden.

Meer lezen

Veel talent bij jaarlijkse podiumavond scholen Quadraam

Op 30 mei 2018 heeft weer de jaarlijkse podiumavond van Quadraam in het Posttheater in Arnhem plaatsgevonden, de zogenaamde Q-night. Dertig talentvolle leerlingen op het gebied van muziek, dans, zang en theater van de verschillende Quadraam-scholen hebben zich laten zien aan het publiek en een vakjury.

Meer lezen

Ramona Stael nieuwe directeur Vmbo ’t Venster

Ramona Stael wordt de nieuwe directeur van Vmbo ’t Venster. Op 1 augustus 2018 zal zij Hans Witt opvolgen, die met pensioen gaat. Ramona werkt op dit moment als afdelingsleider onderbouw op het Montessori College in Arnhem.

Sieraden leerlingen in CODA Museum

In CODA Museum Apeldoorn zijn tot en met 29 april 2018 sieraden te bewonderen die gemaakt zijn door leerlingen van meerdere Quadraam-scholen.

Meer lezen

Quadraam maakt gebruik van Cookies

Geef per categorie de keuze voor het gebruik van cookies aan. Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Privacyverklaring is hier meer over te lezen. Graag de beste website ervaring? Vink dan alle vakjes aan.

OK